Οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα ψήφου όταν έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους ή πρόκειται να το συμπληρώσουν εντός του έτους των εκλογών.
Σε μια πόλη λειτουργούν ελεύθερα χώροι λατρείας για τους πιστούς κάθε θρησκείας ή δόγματος.
Η δουλεία (σκλαβιά) των ανθρώπων απαγορεύεται.
Κάθε άτομο μπορεί να γράψει ή να εκφράσει με άλλο τρόπο την άποψή του για την κυβέρνηση της χώρας.
Όλα τα άτομα έχουν το δικαίωμα να εργάζονται.
Οι Ελληνίδες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1952.
Η δουλεία (σκλαβιά) στις ΗΠΑ καταργήθηκε με νόμο το 1865.
Το πρώτο τζαμί (χώρος λατρείας για τους Μουσουλμάνους) στην Αθήνα λειτούργησε επίσημα το 2020.
Το 1890 το Πανεπιστήμιο Αθηνών άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στις γυναίκες.
Το 2017 οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας απέκτησαν το δικαίωμα να σπουδάζουν δίχως τη συγκατάθεση του «άνδρα κηδεμόνα».
Ωστόσο, η έννοια της ελευθερίας είναι σύνθετη. Δεν είναι πάντα απεριόριστη και συχνά συνδέεται με με μια τεράστια υποχρέωση την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.
Στην κοινωνία, συμβαίνει πολλές φορές, η ελευθερία του ενός να συγκρούεται με την ελευθερία του άλλου. Η προσωπική ελευθερία των μελών μιας κοινωνίας λοιπόν, λειτουργεί πάντα σε ένα πλαίσιο.
Ας δούμε προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε παρατηρώντας πώς έχουν κοπεί τα κομμάτια σ’ αυτήν την πίτα:
Το πρώτο κομμάτι κόπηκε ωραιότατα με μαθηματική ακρίβεια και δίκαια αφού δεν καταπάτησε κανένα όριο από τον διπλανό του.
Το δεύτερο κομμάτι κόπηκε και αυτό ακριβώς στο ίδιο μέγεθος με το προηγούμενο και ο ιδιοκτήτης του άσκησε το δικαίωμα της ελευθερίας του. Όμως, με τον τρόπο που το έκανε παραβίασε το δικαίωμα τεσσάρων άλλων ανθρώπων να έχουν ένα ολόκληρο κομμάτι γλυκό.
Αυτό το παράδειγμα μας κάνει να καταλάβουμε ότι ακόμα κι αν ένα άτομο μπορεί να είναι ελεύθερο να επιλέξει τη δράση του, η ελευθερία αυτή ενδέχεται να περιορίζεται, όταν η δράση του επηρεάζει αρνητικά άλλους ανθρώπους.
Οι κοινωνίες, λοιπόν, προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της ατομικής ελευθερίας και της ανάγκης για συλλογική τάξη και δικαιοσύνη.
Και ξέρετε γιατί; Γιατί η ελευθερία του ενός σταματά… εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου!