Περιεχόμενο Μαθήματος
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Στην πρώτη ενότητα οι εκπαιδευομένοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες που την αποτελούν, τις αξίες που τη διέπουν και τους βασικούς στόχους του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Θα μάθουν για τα βασικά σημεία στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
0/5
ΑΞιοπρέπεια
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αναφέρεται στην εγγενή αξία που κατέχει κάθε άτομο απλώς και μόνο επειδή είναι άνθρωπος. Το να σεβόμαστε τον εαυτό μας είναι η πόρτα της αξιοπρέπειας.
0/5
Ισότητα
Η ισότητα αναφέρεται στην κατάσταση του να είσαι ίσος, ειδικά ως προς τους νόμους, τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες. Βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε άτομο πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα, ευθύνες και πρόσβαση σε πόρους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά του όπως: η φυλή, το φύλο, η ηλικία, η θρησκεία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η κοινωνική και οικονομική κατάσταση.
0/5
Ελευθερία
Η ελευθερία είναι μια έννοια που αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να δρα σύμφωνα με τη θέλησή του, χωρίς εξωτερικούς περιορισμούς ή καταναγκασμούς
0/4
Σεβασμός
Αποτίμηση Μαθήματος
Εφαρμογή Παιχνιδοποίησης
Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Ελευθερία, Σεβασμός
Σχετικά με το Μάθημα

Μια αξία, η ισότητα!

Η ισότητα αναφέρεται στην κατάσταση του να είσαι ίσος, ειδικά ως προς τους νόμους, τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες. Βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε άτομο πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα, ευθύνες και πρόσβαση σε πόρους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά του όπως: η φυλή, το φύλο, η ηλικία, η θρησκεία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Οι βασικές πτυχές της ισότητας περιλαμβάνουν:

  • Νομική Ισότητα: Η αρχή ότι όλα τα άτομα πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση βάσει του νόμου, έχοντας τα ίδια νομικά δικαιώματα και προστασία.
  • Κοινωνική Ισότητα: ίση μεταχείριση και πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της υγειονομικής περίθαλψης και της στέγασης.
  • Οικονομική Ισότητα: Προσπάθεια για ίσες ευκαιρίες όσον αφορά τις οικονομικές αμοιβές, την κατανομή του πλούτου και την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και οικονομική υποστήριξη.
  • Πολιτική Ισότητα: Το δικαίωμα των ατόμων να συμμετέχουν ισότιμα ​​σε πολιτικές διαδικασίες, όπως η ψήφος και η κατοχή δημοσίων αξιωμάτων.

Ας ακούσουμε ορισμένα παραδείγματα, θα πρέπει να σκεφτείτε και επιλέξετε το είδος της ισότητας ή ανισότητας που εκφράζεται:

  • Ο Γιάννης και η Μαρία εργάζονται ταμίες στο σουπερ μάρκετ τις ίδιες ώρες κάθε βδομάδα. Η Μαρία αμοίβεται με 5 ευρώ την ώρα και ο Γιάννης με 7. Τι είδους ανισότητα παρατηρούμε;
  • Η Νάγια από την Καμπούλ του Αφγανιστάν είναι 16 χρονών αλλά δεν της επιτρέπεται να πάει στο σχολείο. Τι είδους ανισότητα παρατηρούμε;
  • Ο Λευτέρης είναι Ρομά. Κατηγορείται άδικα για κλοπή και όταν σκέφτεται να υποβάλλει μήνυση για την άδικη μεταχείριση, ακούει τη φράση «εσύ γύφτε θέλεις να κάνεις μήνυση σε μας;» Ποια μορφή ισότητας καταπατάται με αυτή τη φράση;
  • Στην Ελλάδα οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1952. Μέχρι τότε ποιο είδος ισότητας είχε καταπατηθεί γι΄αυτές;

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι μεταξύ μας διότι είμαστε άνθρωποι ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, εθνικότητα, οικονομική κατάσταση, σεξουαλικό προσανατολισμό, θρησκευτικές πεποιθήσεις, σωματική αναπηρία ή αρτιμέλεια κλπ.. Όμως πολλές φορές για να έχουμε ισότητα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε συστημικές ανισότητες και διακρίσεις δηλαδή, ανισότητες που υπάρχουν στη λειτουργία ενός συστήματος, όπως για παράδειγμα ενός κράτους. Επίσης, να υπερασπιστούμε περιθωριοποιημένες ομάδες και να δημιουργήσουμε πολιτικές που υποστηρίζουν ίσες ευκαιρίες για όλους.

Ας δούμε λίγο περισσότερο αυτές τις δύο έννοιες μέσα από μερικά παραδείγματα. Προσέξτε τις δύο εικόνες από το βίντεο που μόλις παρακολουθήσαμε. Ποια αντιπροσωπεύει την ισότητα και ποια την ισότιμη μεταχείριση;

Θα ακούσετε μερικές μικρές ιστορίες. Σκεφτείτε και αποφασίστε αν η κάθε ιστορία αντιπροσωπεύει μια περίπτωση ισότητας, ανισότητας ή ισότιμης μεταχείρισης.

  • Μόνο τα αγόρια της χώρας έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν το σχολείο μέχρι τα 16 τους χρόνια.
  • Όλα τα παιδιά της χώρας έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν το σχολείο μέχρι τα 16 τους χρόνια.
  • Όλα τα παιδιά μιας χώρας έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν το σχολείο μέχρι τα 16 τους χρόνια και υπάρχουν σχολικά λεωφορεία για να μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές και τις μαθήτριες που κατοικούν σε απόσταση μεγαλύτερη από ενάμιση χιλιόμετρο από το κοντινότερο σχολείο.
  • Στη χώρα ψηφίζουν όλοι οι ενήλικες πολίτες.
  • Στη χώρα υπάρχουν εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν οι πολίτες σε κάθε τόπο όπου κατοικούν.
  • Στη χώρα δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι πολίτες με ετήσιο εισόδημα περισσότερο από 30000 ευρώ.
  • Η κυκλοφορία με τα λεωφορεία της πόλης επιτρέπεται ελεύθερα σε όλους.
  • Όλα τα λεωφορεία είναι εξοπλισμένα ειδικά για να δέχονται αναπηρικά αμαξίδια.
  • Στα λεωφορεία δεν μπορούν να μπουν άνθρωποι που μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο γιατί δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος και τρόπος πρόσβασης.

Όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου

Το άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ απαγορεύει τις διακρίσεις για οποιονδήποτε λόγο όπως φύλο, φυλή, χρώμα, εθνική ή κοινωνική καταγωγή, γενετικά χαρακτηριστικά, θρησκεία ή πεποιθήσεις γλώσσας, πολιτικές ή άλλες απόψεις, συμμετοχή σε εθνική μειονότητα, γέννηση, αναπηρία, ηλικία ή σεξουαλικό προσανατολισμό. Η απαγόρευση των διακρίσεων και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελούν σημαντικά στοιχεία της έννομης τάξης της ΕΕ. Ωστόσο, οι διακρίσεις εις βάρος ορισμένων ομάδων εξακολουθούν να υφίστανται σε ολόκληρη την Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλήρως αφοσιωμένο στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και στην προώθηση της ισότητας στη νομοθεσία και τις πολιτικές της ΕΕ.

Ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών

Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και των ίσων ευκαιριών, ιδίως μέσω της Επιτροπής του για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων και προωθώντας την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις εργασίες των επιτροπών και των αντιπροσωπειών του.

Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να επωφελούνται από μέτρα που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης και της συμμετοχής τους στη ζωή της κοινότητας. Η Ένωση έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση, την προστασία και την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης στις χώρες μέλη.

Καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σθεναρά προσηλωμένο στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Κάλεσε την Ένωση και τα κράτη μέλη της να αναλάβουν δράση για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσω της εκπαίδευσης, προωθώντας μια κουλτούρα σεβασμού και ανεκτικότητας.

Δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει μια συνολική πολυετή πολιτική για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Ιντερσεξ) ατόμων. Η Επιτροπή δημοσίευσε κατάλογο δράσεων για την προώθηση της ισότητας των ΛΟΑΤΙ σε ολόκληρη την Ένωση.  

 

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο