Περιεχόμενο Μαθήματος
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Στην πρώτη ενότητα οι εκπαιδευομένοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες που την αποτελούν, τις αξίες που τη διέπουν και τους βασικούς στόχους του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Θα μάθουν για τα βασικά σημεία στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
0/6
ΑΞιοπρέπεια
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αναφέρεται στην εγγενή αξία που κατέχει κάθε άτομο απλώς και μόνο επειδή είναι άνθρωπος. Το να σεβόμαστε τον εαυτό μας είναι η πόρτα της αξιοπρέπειας.
0/6
Ισότητα
Η ισότητα αναφέρεται στην κατάσταση του να είσαι ίσος, ειδικά ως προς τους νόμους, τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες. Βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε άτομο πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα, ευθύνες και πρόσβαση σε πόρους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά του όπως: η φυλή, το φύλο, η ηλικία, η θρησκεία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η κοινωνική και οικονομική κατάσταση.
0/6
Ελευθερία
Η ελευθερία είναι μια έννοια που αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να δρα σύμφωνα με τη θέλησή του, χωρίς εξωτερικούς περιορισμούς ή καταναγκασμούς
0/6
Σεβασμός
Ο σεβασμός είναι μια θεμελιώδης αξία που σχετίζεται με την εκτίμηση και την αναγνώριση της αξίας και της αξιοπρέπειας των άλλων ανθρώπων.
0/6
Αποτίμηση Μαθήματος
Εφαρμογή Παιχνιδοποίησης
0/1
Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Ελευθερία, Σεβασμός
Σχετικά με το Μάθημα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι τα θεμέλια μιας ενωμένης Ευρώπης τέθηκαν σε βασικές αξίες και αρχές που συνδέουν χώρες και λαούς: σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας, κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Ακόμη και πριν από τις πρώτες Ευρωπαϊκές εκλογές το 1979, το Κοινοβούλιο προώθησε τα θεμελιώδη δικαιώματα κατά την άσκηση των εξουσιών του.

Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων επιβεβαιώνει τον τελικό στόχο της οικοδόμησης μιας ενωμένης Ευρώπης.

Επί σαράντα και περισσότερα χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά κάθε χρόνο και εγκρίνει ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στην κατάρτιση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πρώτη φορά, οι ευρωβουλευτές ένωσαν τις δυνάμεις τους με μέλη των εθνικών κοινοβουλίων, εκπροσώπους αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συντάξουν ένα κείμενο συνταγματικού τύπου.

Το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων ήταν ένας χάρτης που απαριθμούσε όλες τις κοινές αξίες και δικαιώματα, με βάση τις βασικές αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των θεμελιωδών ελευθεριών, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της ιθαγένειας και της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων δικαίου έχει δημιουργήσει το Γενικό Δικαστήριο.

Το Γενικό Δικαστήριο είναι ένα από τα δύο δικαστήρια που απαρτίζουν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διασφαλίζει ότι η ΕΕ σέβεται τους δικούς της κανόνες και παραμένει ένας οργανισμός που βασίζεται στο κράτος δικαίου.

Εκτός όμως από το Δικαστήριο που με τις αποφάσεις του γίνεται εγγυητής του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ η Κομισιόν (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλαδή) εκδίδει κάθε χρόνο μια έκθεση όπου αποτυπώνεται η πορεία κάθε χώρας μέλους, προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Έκθεση για το Κράτος Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προστατεύει τις ελευθερίες και τις αξίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάθε χρόνο, αυτή η ολοκληρωμένη αξιολόγηση αξιολογεί την πρόοδο σε τέσσερις κρίσιμους τομείς: ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, μέτρα κατά της διαφθοράς, ελευθερία και πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, θεσμικοί έλεγχοι και ισορροπίες.

Μάθετε περισσότερα για το πώς αυτές οι προσπάθειες προωθούν τη διαφάνεια, την ακεραιότητα και την εμπιστοσύνη στις δημόσιες αρχές.

 

Αρχεία Ασκήσεων
5.2 – ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.pptx
Μέγεθος: 2,74 MB
Κύλιση στην κορυφή
Μετάβαση στο περιεχόμενο